Praktische en beleidsondersteuning in het Sociaal Domein
Jarenlang werd er al over gesproken, in sneltreinvaart kregen gemeenten de taken in 2014 overgeheveld. De zorg moest dichterbij inwoners komen. Die nieuwe taken gingen gepaard met veel bezuinigingen, variërend tussen de 15 en 50% van het oude budget. Gemeenten zoeken daarom naar nieuwe vormen om de zorg te organiseren. Die transitie (ook wel transformatie) is in volle gang.
TransitieDOEN is in september 2013 opgericht om gemeenten, welzijn- en zorgaanbieders en cliëntorganisaties te ondersteunen bij de zoektocht naar de nieuwe werkelijkheid. Remko de Paus besloot zijn jarenlange ervaring bij gemeenten meer projectmatig te gaan inzetten. Het gesprek tussen alle betrokken partijen blijkt lastig. Gemeenten komen vaak nog niet veel verder dan algemene termen en selectieve voorbeelden, zorgaanbieders zijn bang voor hun bestaansrecht en aarzelen om op een hele andere manier te gaan werken, cliëntorganisaties vrezen willekeur en een verschraling van de zorg. Het zou mooi zijn als alle partijen de handen ineenslaan en samen in het diepe springen. In je eentje is het risico kopje onder te gaan veel groter!
Beleidsmakers proberen de nieuwe werkelijkheid (vooral) in woorden te vangen. De nota’s en handreikingen staan vol met begrippen als eigen kracht, zelfredzaamheid, transitie, transformatie, burgerkracht, integraliteit, ontschotting, wijkgericht, 1 huishouden 1 plan, keukentafel, kanteling. Voor veel begrippen ontbreekt de echte concretisering anno 2019 echter nog vaak.
Bij TransitieDOEN stelt u uw eigen arrangement samen. Een arrangement om de nieuwe werkelijkheid zelf en concreet vorm te geven. U hoeft zich daarbij niet te beperken tot de 3 of 4D’s uit 2015, u mag helemaal zelf bepalen van hoeveel D’s u inkoopt. TransitieDOEN heeft 6 D’s in de aanbieding.